زنگ خطر حذف شیرو لبنیات از سفره مردم
افزایش ناگهانی قیمت شیرخام، لبنیات زنگ خطری برای حذف این فرآورده دامی از سر سفره های مردم است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “مجتمع شیر و گوشت دامدشت”، این روزها بحث شیر و گوشت همچنان خبرساز است. در حالیکه وزارت جهادکشاورزی با استناد به آمارهای مرکز آمار از افزایش کشتار دام ها، به اصلاح قیمت اصرار دارد، برخی نهادهای حمایت از حقوق مصرف کننده باافزایش قیمت مخالف هستند و برخی هم نه تنها آن را باعث حذف این اقلام از سفره مردم می دانند، بلکه زیان تولیدکننده و فروشنده از کاهش فروش را نیز قابل توجه میشمارند. شرایطی که وضعیت مبهمی را پدید آورده است.
کاهش تولید شیر و گوشت قرمز در بلند مدت تهدید امنیت غذایی کشور را رقم می زد. در گزارشی که وزارت جهادکشاورزی منتشر کرده، آمده است: افزایش قیمت جهانی نهادههای وارداتی (ذرت، جو و کنجاله)، هزینههای پرسنلی، کرایه حمل نهادهها و دیگر اقلام هزینه ای در سال جدید به همراه بروز خشکسالی بی سابقه در کشور، تورم سطح عمومی قیمتها و افزایش قابل توجه قیمت مواد علوفهای نسبت به سال قبل، موجب افزایش قیمت تمام شده هر کیلوگرم شیر خام از رقم ۴۵۰۰ تومان در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۶۴۰۰ تومان در خرداد سال ۱۴۰۰ شد. این در حالی است که با توجه به این رشد قیمت تمام شده شیر خام و در صورت اصلاح نشدن قیمت شیر، دامداران به ازای تولید هر کیلوگرم شیر بیش از ۱۹۰۰۰ ریال ضرر میدهند. این زیان برای یک گله کوچک ۱۰۰ رأسی با تولید روزانه ۳ تن شیر خام، روزانه بیش از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و ماهیانه بیش از ۱۷۱ میلیون تومان خواهد بود.
براساس این گزارش، اما برخی تولیدکنندگان شیر در کشور معتقدند: گران شدن قیمت شیرخام از ۴۶۰۰ به ۶۴۰۰ تومان هیچ منفعتی جز حذف شیر و لبنیات از سفره مردم ندارد که منجر به کاهش سلامت افراد به خصوص کودکان و سالمندان میشود.
آنها می گویند: با افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت تمام شده محصولات در کارخانجات لبنی بالا میرود و به این ترتیب مردم قدرت خرید شیر و لبنیات را از دست میدهند.
یک تولیدکننده لبینات در استان گیلان با بیان اینکه مواد اولیه ۶۰ درصد قیمت نهایی لبنیات را تشکیل میدهد، گفته: هنوز به ما اعلام نشده که با افزایش قیمت شیرخام، لبنیات چقدر باید گران شوند و در این خصوص صاحبان کارخانجات لبنی همچنان بلاتکلیف هستند.
وی تصریح کرده است: گران شدن شیر اصلا به نفع کارخانجات لبنی نیست زیرا در نهایت با گران شدن لبنیات شاهد خواهیم بود که خرید محصولات کارخانجات لبنی با توجه به کاهش قدرت خرید مردم کم شود.
شایان ذکر است با افزایش حقوق کارگران و افزایش قیمت حاملهای انرژی و افزایش قیمت شیرخام هرچه سریعتر باید برای کارخانجات تعیین تکلیف شود تا بیش از این متضرر نشوند.
مدیرعامل شرکت تعاونی صنایع لبنی استان اصفهان نیز با پیش بینی اینکه حداقل وضعیت بازار لبنیات تا پایان شهریورماه به ثبات برسد، گفته است: با توجه به درآمد فعلی جامعه، افزایش قیمت لبنیات به طور قطع مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد، چراکه گرانی لبنیات موجب کاهش مصرف می شود.
وی در خصوص اینکه نرخ گذاری شیر و لبنیات از حالت دستوری خارج شده است، اظهار کرده: از اواخر سال گذشته تا چند روز پیش مکاتبات بسیاری با مسئولان کشوری و استانی داشته ایم که کارخانجات صنایع لبنی نیز از وضعیت موجود بازار معترض هستند.
وی تصریح کرده است: یکی از معترضان گرانی لبنیات خود کارخانجات هستند، چراکه افزایش قیمت این محصول موجب افت مصرف شده و این محصول به مرور از سبد مردم حذف می شود، در نتیجه کارخانجات صنایع لبنی به بن بست خواهیم رسید.
وی توضیح داده است: در پیشنهادی عنوان کردیم که دامدار در قبال عقد قرارداد نسبت به تحویل شیرخام به صنایع و ارائه فاکتور فروش با قیمت مصوب دولتی اقدام کرده و یارانه دریافت کند، همچنین در پیشنهادی دیگر به طور کلی یارانه شیر حذف شود و شیرخام و محصولات لبنی با قیمت تمام شده و با نظارت و مدیریت دقیق در بازار عرضه شود و دولت یارانه و بسته های حمایتی را به اقشار آسیب پذیر ارائه دهد.در پیشنهاد سوم عنوان کردیم که شیرخام با قیمت تمام شده عرضه شود و یارانه به کارخانجات صنایع لبنی داده شود.
گفتنی است از ابتدای امسال هزینه های حقوق، دستمزد، بیمه، حامل های انرژی، حمل و نقل و … بالا رفته است، از سوی دیگر کارخالنجات مدافع حقوق دامدار هستند، چراکه وقتی شیر نباشد کارخانجات نیز تعطیل خواهد شد، از سوی دیگر قیمت نهاده های تولید بسیار افزایش یافته است.
حیات صنایع لبنی وابسته به دامدار و مصرف کننده است و کارخانجات یک حلقه واسطه هستند که مواد را فراوری کرده و به مصرف کننده عرضه می کنند و اگر شیر و مصرف کننده نباشد، بازاری هم برای محصولات وجود نخواهد داشت.
از طرفی در شرایط اقتصادی فعلی ز قدرت خرید مردم به لحاظ درآمدی و شیوع کرونا نه تنها افزایش نداشته، بلکه کاهش یافته است، در نتیجه افزایش قیمت لبنیات موجب افت مصرف می شود، اما راهکار مناسب این نیست که قیمت لبنیات را به صورت دستوری پایین نگه داشت.